Zebra Shark

în timp ce puii de rechin zebra au dungi atunci când se nasc, aceștia se transformă de fapt în pete pe măsură ce cresc!

rechinii zebră sunt pești blânzi care atârnă în jurul recifelor de corali din oceanele tropicale. Își petrec zilele dormind și serile vânând pe îndelete în jurul fundului mării și mâncând. Din cauza schimbărilor climatice și a activității umane, numărul rechinilor zebră este în cădere liberă. Un efort mondial este în curs de desfășurare pentru a-i salva și există lucruri mici pe care le putem face cu toții pentru a le susține supraviețuirea.

cinci fapte fascinante despre rechinul zebră

  • de ani de zile, o populație de rechini zebră se adună la un summit anual de vară care continuă să mistifice oamenii de știință până în prezent.
  • femelele de rechin zebră nu au nevoie de bărbați pentru a se reproduce. Ei pot face acest lucru pe cont propriu!
  • oamenii confundă adesea rechinii leopard și rechinii zebră.
  • cel mai lung rechin zebră înregistrat vreodată avea o lungime de 11 metri.
  • rechinii zebră sunt incredibil de flexibili și subțiri și se pot hrăni în crevase înguste.

numele științific al rechinului zebră

numele științific adecvat pentru rechinii zebră este ca dezbaterea berii cu gusturi excelente și fără umplutură din Lumea taxonomiei marine. Majoritatea oamenilor de știință folosesc Stegostoma fasciatum. Cu toate acestea, o altă școală de gândire consideră că Stegostoma varium este alegerea potrivită. O revizuire taxonomică din 2019 a complicat problemele atunci când a concluzionat că Stegostoma tigrinum este termenul corect.
Stegostoma este un portmanteau (cuvânt format din alte două cuvinte) din cuvintele grecești “stego” și “stoma”, adică “acoperit” și, respectiv, “gură”. Fasciatum derivă, de asemenea, din greacă și înseamnă “banded”, o referință la dungile rechinilor zebră.
rechinii zebră sunt uneori confundați și numiți “rechini leopard”, deoarece adulții din specie își pierd dungile și câștigă pete.

aspectul și comportamentul rechinului zebră

aspect

rechinii zebră au capete plate cu ochi mici pe ambele părți, guri scurte de bot blocate cu 50 până la 65 de dinți și corpuri cilindrice care se pot răsuci și transforma ca un acrobat. Ele cresc de obicei la o lungime de 2,5 metri (8.2 picioare), iar recordul actual pentru cel mai lung adult este de 3,5 metri (11 picioare) — de două ori înălțimea actorului Danny Devito!
la naștere, rechinii zebră au pielea maro închis deasupra, burțile gălbui și dungi galbene verticale. Pe măsură ce cresc, dungile se separă în pete. Biologii marini cred că dungile servesc drept camuflaj pentru nou-născuți.

rechin zebră-Stegostoma fasciatum - rechin zebră înotând lângă coral

comportament

în general, ne gândim la rechini ca fiind agresivi și mortali, dar rechinii zebră se înmoaie la o vibrație de răcire. Ei petrec cea mai mare parte a zilei sforăind pe fundul oceanului și se confruntă cu curentul pentru a facilita respirația cu efort redus. Apoi, la amurg, rechinii zebră se ridică lent și își petrec noaptea încet în căutarea hranei.
în cea mai mare parte, rechinii zebră sunt singuri care se adună din când în când. În fiecare vară, câteva sute de rechini zebră se adună în ape puțin adânci în largul coastei Queensland. De trei ori mai multe femele apar, dar nici o împerechere nu pare să se întâmple. Deși a fost studiat, ritualul a lăsat oamenii de știință stumped.
rechinii zebră sunt în general blânzi cu oamenii și ne permit să ne apropiem. Vor lua chiar și mâncare din mâinile unui scafandru și se vor lăsa animale de companie! Doar nu o luați prea departe, pot deveni agresivi atunci când sunt enervați.
spre deosebire de multe alte specii, rechinii zebră se adaptează bine captivității și sunt caracteristici proeminente în multe acvarii mari din întreaga lume.

habitat de rechin zebră

rechinii zebră cutreieră apele tropicale din Madagascar, Maldive, India, Indonezia, Filipine, Palau, Taiwan, Japonia, Noua Caledonie, Tonga și Australia. Ca animale care locuiesc în fund, care pot trăi până la adâncimi de 200 de picioare, ele stau în cea mai mare parte în jurul recifelor de corali, a zonelor nisipoase și a molozului marin. Rechinii zebră trăiesc în principal în apa oceanului, dar au fost văzuți ocazional în jurul bazinelor de apă dulce.

dieta rechinului zebră

ce mănâncă rechinii zebră? Moluștele decojite, melcii, arici de mare, crabi, calmar, crustacee, pești osoși mici și șerpi de mare se află în meniul rechinului zebră. Și datorită corpurilor lor flexibile și zvelte, rechinii zebră se pot strecura în colțuri atunci când se hrănesc pentru ei.
rechinii zebră nu își mestecă doar mâncarea. În schimb, gurile lor sunt echipate cu mecanisme puternice de aspirație care acționează ca aspiratoare vortex care aspiră prada într-o singură înghițitură. Pentru a descoperi mâncarea, au organe asemănătoare mustății pe boturi numite” mreane ” care servesc drept senzori de susținere.

prădători și amenințări de rechin zebră

cu excepția câtorva specii de rechini mari — cum ar fi rechinii tigru și rechinii Taur — rechinii zebră au puțini prădători naturali. Cu toate acestea, oamenii reprezintă o amenințare uriașă. În unele regiuni, braconierii au domnie liberă pentru a-i vâna pentru aripioare și ulei de ficat. Primul este pentru o delicatesă numită” supă de fin”; acesta din urmă este folosit în vitamine.
invadarea habitatului prezintă o altă problemă fatală pentru rechinii zebră, la fel ca eroziunea și degradarea recifelor de corali.

reproducerea rechinilor Zebra, bebelușii și durata de viață

reproducerea

în timpul sezonului de împerechere, rechinii zebra masculi urmăresc femelele și își manifestă interesul prin lovirea cozii. Când se întâlnește un meci, masculul apucă aripioarele pectorale ale femelei și se atașează. Perechea apoi se află încă împreună pentru o vreme pe fundul oceanului. În cele din urmă, masculul se înfășoară în jurul femelei și introduce unul dintre clemele sale (modificări ale aripioarelor pelvine) în cloaca ei timp de câteva minute.
femelele depun aproximativ patru ouă maro sau violacee la un moment dat, care sunt inelate cu un strat ușor de păr care se agață de suprafața de cuibărit. În fiecare sezon de reproducere, o singură femelă poate depune până la 46 de ouă în peste 112 zile.
în funcție de temperatură, ouăle se incubează timp de cinci până la șase luni și izbucnesc în lume ca pui de 20 până la 30 de centimetri lungime (7,9 până la 14,2 inci).
fascinant, femelele de rechin zebră se pot reproduce fără bărbați. Se numește partenogeneză, ceea ce înseamnă reproducere fără fertilizare. Două incidente bine documentate îi implică pe Leonie, o femeie rechin zebră din Australia, și Zebedee, doamna rechin zebră rezidentă într-un acvariu de restaurant din cea mai luxoasă stațiune din lume din Dubai. Ambele femele nu au fost în jurul masculilor de ani de zile, dar au reușit să depună ouă care au eclozat cu succes.

bebelușii

rechinii zebră sunt numiți “pui” și vin pe lume arătând foarte diferit de ceea ce vor crește. La eclozare, au o lungime cuprinsă între 20 și 30 de centimetri (7,9 până la 14,2 inci) și sunt uneori confundate cu rechinii cu cap de taur, care poartă și dungi galbene pe pielea maro.

durata de viață

care este durata de viață a unui rechin zebră? Atunci când sunt scutiți de distrugerea habitatului și de alte condiții fatale generate de încălcarea umană, rechinii zebră pot trăi între 25 și 30 de ani. Unele rapoarte sugerează că pot trăi vieți mai scurte în captivitate.

populația de rechini zebră

rechinii zebră sunt amenințați de pescuitul excesiv și de pierderea habitatului. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii clasifică specia ca fiind pe cale de dispariție, cu excepția populației de coastă australiene, care nu se confruntă cu amenințări de braconaj sau pescuit excesiv și, prin urmare, este listată în categoria celor mai puțin îngrijorătoare.
în 2008, Aza Marine Fish Taxon Advisory Group a cerut grădinilor zoologice și programelor de conservare să dezvolte planuri de supraviețuire a speciilor și să gestioneze programe de reproducere pentru rechinii zebră. Părțile interesate au preluat sarcina și au implementat inițiative de colaborare. Drept urmare, există acum un registru internațional de rechini zebră care ajută grădinile zoologice și acvariile să faciliteze programele de reproducere și transfer pentru a menține diversitatea genetică.

Vezi toate cele 5 animale care încep cu Z

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to Top