zebrahaai

terwijl zebrahaai ‘pups’ wel strepen hebben bij de geboorte, veranderen ze in vlekken als ze groeien!

zebrahaaien zijn zachte vissen die rond koraalriffen in tropische oceanen hangen. Ze brengen hun dagen slapen en hun avonden ontspannen jagen rond de zeebodem en Eten. Door klimaatverandering en menselijke activiteit zijn de aantallen zebrahaaien in vrije val. Een wereldwijde inspanning is onderweg om hen te redden, en er zijn kleine dingen die we allemaal kunnen doen om hun overleving te ondersteunen.

vijf fascinerende feiten over Zebrahaaien

  • al jaren verzamelt een populatie zebrahaaien zich op een jaarlijkse zomertop die wetenschappers tot op de dag van vandaag nog steeds mystificeert.
  • vrouwelijke zebrahaaien hebben geen mannen nodig om zich voort te planten. Ze kunnen het zelf!
  • mensen verwarren vaak luipaardhaaien met zebrahaaien.
  • de langste zebrahaai ooit was 11 voet lang.
  • zebrahaaien zijn ongelooflijk flexibel en slank en kunnen foerageren in smalle spleten.

Zebrahaaien wetenschappelijke naam

de juiste wetenschappelijke naam voor zebrahaaien is zoals het smaak-groot-vs-minder-vullend bierdebat van de mariene taxonomiewereld. De meerderheid van de wetenschappers gebruiken Stegostoma fasciatum. Echter, een andere school van denken gelooft Stegostoma varium is de juiste keuze. Een taxonomische beoordeling van 2019 compliceerde zaken toen het concludeerde dat Stegostoma tigrinum de juiste term is.
Stegostoma is een portmanteau (woord bestaande uit twee andere woorden) van de Griekse woorden “stego” en “stoma”, wat respectievelijk “bedekt” en “mond” betekent. Fasciatum is ook afgeleid van het Grieks en betekent “banded”, een verwijzing naar de strepen van baby-zebrahaaien.
Zebrahaaien worden soms verward met en “luipaardhaaien” genoemd omdat volwassen exemplaren van deze soort hun strepen verliezen en vlekken krijgen.

uiterlijk en gedrag van Zebrahaaien

uiterlijk

zebrahaaien hebben platte koppen met piepkleine ogen aan weerszijden, korte snuitmonden met 50 tot 65 tanden en cilindrische lichamen die kunnen draaien en draaien als een acrobaat. Ze worden meestal 2,5 meter lang (8.2 voet), en het huidige record voor de langste volwassene is 3,5 meter — 11 voet) – twee keer de hoogte van acteur Danny Devito!
bij de geboorte dragen zebrahaaien een donkerbruine huid bovenop, gelige buiken en verticale gele strepen. Als ze groeien, scheiden de strepen zich in vlekken. Zeebiologen geloven dat de strepen dienen als camouflage voor de pasgeborenen.

zebrahaai - Stegostoma fasciatum-zebrahaai die in de buurt van koraal zwemt

gedrag

over het algemeen denken we aan haaien als agressief en dodelijk, maar zebrahaaien worden rustiger. Ze besteden het grootste deel van de dag snoozing op de oceaanbodem en geconfronteerd met de stroom om lage-inspanning ademhaling te vergemakkelijken. Dan, in de schemering, komen zebrahaaien langzaam op en brengen de nacht door met slingeren op zoek naar voedsel.
voor het grootste deel zijn zebrahaaien eenlingen die af en toe samenkomen. Elke zomer komen honderden zebrahaaien samen in ondiepe wateren voor de kust van Queensland. Drie keer zoveel vrouwtjes, maar er lijkt geen paring te gebeuren. Hoewel het is bestudeerd, heeft het ritueel wetenschappers verbijsterd.
zebrahaaien zijn over het algemeen zacht voor mensen en laten we dichterbij komen. Ze nemen zelfs eten uit de handen van een duiker en laten zichzelf huisdier zijn! Ga niet te ver, ze kunnen agressief worden als ze geïrriteerd zijn.
in tegenstelling tot veel andere soorten, passen zebrahaaien zich goed aan gevangenschap aan en zijn ze prominent aanwezig in veel grote aquaria over de hele wereld.

Zebrahaaien leefgebied

zebrahaaien zwerven in de tropische wateren rond Madagaskar, Malediven, India, Indonesië, de Filipijnen, Palau, Taiwan, Japan, Nieuw-Caledonië, Tonga en Australië. Als in de bodem levende dieren die kunnen leven tot een diepte van 60 meter, ze meestal rondhangen rond koraalriffen, zandgebieden, en mariene puin. Zebrahaaien leven voornamelijk in oceaanwater, maar worden soms rond zoetwaterbekkens Gespot.

Zebrahaaien dieet

wat eten zebrahaaien? Gepelde weekdieren, slakken, zee-egels, krabben, inktvis, schaaldieren, kleine benige vissen en zeeslangen staan op het menu van zebrahaaien. En dankzij hun flexibele en slanke lichamen kunnen zebrahaaien bij het foerageren in hoekjes en gaten kruipen.
Zebrahaaien kauwen niet alleen op hun voedsel. In plaats daarvan zijn hun monden uitgerust met krachtige zuigmechanismen die fungeren als vortexzuigers die prooien in één slok zuigen. Om voedsel te ontdekken, hebben ze snorhaarachtige organen op hun snuit, “barbels” genaamd, die dienen als voedingssensoren.

predatoren en bedreigingen van Zebrahaaien

behalve voor enkele grote haaiensoorten-zoals tijgerhaaien en stierhaaien — hebben zebrahaaien weinig natuurlijke predatoren. Mensen zijn echter een enorme bedreiging. In sommige regio ‘ s hebben stropers de vrije hand om op vinnen en leverolie te jagen. De eerste is voor een delicatesse genaamd “fin soep”; de laatste wordt gebruikt in vitaminen.
aantasting van de Habitat vormt een ander fataal probleem voor zebrahaaien, net als de erosie en de afbraak van koraalriffen.

voortplanting van Zebrahaaien, baby ‘ s en levensduur

voortplanting

tijdens het paarseizoen jagen mannelijke zebrahaaien op vrouwtjes en tonen interesse door aan hun staart te knagen. Wanneer een lucifer elkaar ontmoet, grijpt het mannetje de borstvinnen van het vrouwtje, en ze hechten zich vast. Het paar ligt dan nog een tijdje samen op de oceaanbodem. Uiteindelijk wikkelt het mannetje zich om het vrouwtje en plaatst een van zijn claspers (aanpassingen van de bekkenvinnen) in haar cloaca voor een paar minuten.
vrouwtjes leggen ongeveer vier bruine of paarsachtige eitjes tegelijk, die geringd zijn met een lichte haarlaag die zich aan het nestoppervlak vastklampt. Elk broedseizoen kan een enkel vrouwtje tot 46 eieren leggen in meer dan 112 dagen.
afhankelijk van de temperatuur broeden eieren vijf tot zes maanden uit en barstten ze in de wereld als jongen van 20 tot 30 centimeter lang (7,9 tot 14,2 inch).
fascinerend genoeg kunnen vrouwtjes van zebrahaaien zich voortplanten zonder mannetjes. Het heet parthenogenese, wat voortplanting zonder bevruchting betekent. Twee goed gedocumenteerde incidenten betreffen Leonie, een vrouwelijke zebrahaai in Australië, en Zebedee, de vrouwelijke zebrahaai in een restaurant aquarium in ‘ s werelds meest luxueuze resort in Dubai. Beide vrouwtjes zijn al jaren niet meer in de buurt van mannetjes, maar slaagden erin eitjes te leggen die met succes uitkwamen.

baby ‘ s

Babyzebrahaaien worden “pups” genoemd en zien er heel anders uit dan ze later zullen worden. Bij het uitkomen, ze zijn tussen de 20 en 30 centimeter (7,9 tot 14,2 inch) lang en worden soms verward met baby bullhead haaien die ook sport gele strepen op bruine huid.

levensduur

Wat is de levensduur van een zebrahaai? Zebrahaaien kunnen tussen de 25 en 30 jaar leven als ze worden gespaard van habitatvernietiging en andere dodelijke omstandigheden die door menselijke ingrepen worden veroorzaakt. Sommige rapporten suggereren dat ze kortere levens in gevangenschap kunnen leven.

populatie Zebrahaaien

Zebrahaaien worden bedreigd door overbevissing en verlies van habitats. De International Union for Conservation of Nature classificeert de soort als bedreigd, met uitzondering van de Australische kustpopulatie, die niet wordt geconfronteerd met stroperij of overbevissing en daarom is opgenomen in de minst zorgelijke categorie.
in 2008 drong de Aza Marine Fish Taxon Advisory Group er bij dierentuinen en instandhoudingsprogramma ‘s op aan om plannen voor het overleven van soorten te ontwikkelen en fokprogramma’ s voor zebrahaaien te beheren. Belanghebbenden namen de taak op zich en voerden samenwerkingsinitiatieven uit. Als gevolg daarvan is er nu een internationaal stamboek van zebrahaaien dat dierentuinen en aquaria helpt bij het fokken en overdragen van schema ‘ s om de genetische diversiteit te behouden.

bekijk alle 5 dieren die beginnen met Z

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top