Kommer Beauty Parlor Stroke Syndrome att döda mig?

förra gången jag fick en frisyr spenderade jag de fem eller så minuter som det tog för min stylist att tvätta mitt hår och tänka på döden. Att tänka på min dödlighet är inte så ovanligt en aktivitet för mig, men det finns platser jag har räknat med för en paus, och historiskt var frisörsalongen en av dem. Jag ägnar för mycket tid åt att oroa mig för att jag ska ge efter för alla typer av osannolika hälsokriser, men inte ens jag kunde tänka på något som sannolikt skulle döda mig i frisörsalongen. Men sedan läste jag en artikel (ja, fyra artiklar) om något som heter “beauty parlor stroke syndrome.”

förutom att vara en term som är perfekt konstruerad för att skrämma de av oss med lättskrämda dispositioner, beskriver “beauty parlor stroke syndrome” ett fenomen genom vilket förlängning av nacken över diskbänken kan minska blodtillförseln till hjärnan, vilket kan orsaka stroke.

fenomenet återgick till nyheterna förra året efter att en kvinna drabbades av strokesymtom inte långt efter att ha besökt sin San Diego-salong och därefter stämde för skador. Mediatäckningen av händelsen gav blandade meddelanden om det så kallade syndromets Sannolikhet. BuzzFeeds berättelse kallade det “så sällsynt”, men citerade också käranden, Elizabeth Smith (förståeligt söker svar), som att säga att” 80 procent “av stylister visste” du kunde få en stroke att få ditt hår tvättat.”Att Smith kom fram till den här siffran genom att fråga ett ospecificerat antal vänner att fråga sina frisörer om de någonsin hade hört talas om beauty parlor stroke syndrome betyder mycket i vetenskaplig mening, men för pseudo-hypokondriacer som jag, ser den typen av nummer—80 procent!- uppväger all anledning. Nu har mitt sinne förvandlat det från en extremt sällsynt medicinsk händelse som osannolikt kommer att påverka någon annan än äldre och andra riskpatienter till en utbredd skönhetssalong konspiration. Hela tiden trodde jag att min frisör var en trevlig dam med bra läppstift. Nu undrar jag, sätter hon medvetet och slarvigt mitt liv i fara varje gång hon säger att jag ska luta mig tillbaka? Jag fidgeted hela vägen genom min senaste hårtvätt, försöker hålla min hals ovanför diskbänken som om bara hals-till-diskbänk kontakt var det som kan döda mig.

jag vill inte lida varje gång jag går till frisörsalongen härifrån. Inte heller vill jag förolämpa min frisör genom att berätta för henne varför jag har blivit så squirmy. Det är väldigt svårt att hitta en frisör du gillar, och du kan inte gå runt och anklaga dem för mordförsök och hoppas fortfarande att de kommer att ge dig en anständig hårklippning. Så jag kom i kontakt med en verklig strokeexpert i hopp om att han skulle kunna prata lite mening med mig.

fler berättelser

Richard Bernstein är medicinsk chef för Comprehensive Stroke Center vid Northwestern Memorial Hospital i Chicago och levererar sin expertis till mig i den patient-om-något brysk ton som jag är van vid i varje läkare jag pratar med. På en föraning frågade jag honom om” skönhetssalong stroke syndrom “är en riktig medicinsk term, och han sade Nej — att få sitt hår tvättas är bara en möjlighet i en rad alternativ som orsakar den faktiska medicinska tillstånd ordentligt känd som” vertebral artär dissektion från översträckning av halsen, ” en betydligt mindre grabby, men i slutändan skrämmande namn. Vad som verkar hända är att vissa rörelser eller tryck på nacken kan resultera i en klaffliknande tår i ryggraden, som levererar blod till hjärnan. Därifrån kommer blod in (och därigenom förtjockar) artärväggen, vilket kan orsaka blodpropp, hindra blodflödet och potentiellt orsaka stroke.

det är ett fenomen som inte helt förstås, förklarade Bernstein, men det kan hända som ett resultat av en mängd olika oskyldiga aktiviteter—inte bara att få håret tvättat, men att gå ur sängen fel på morgonen, sträcka och till och med nysa.

det här är den typ av saker som läkare säger att du ska må bättre, men det får mig inte att må bättre. Jag är känd för att vara en högljudd och kraftfull nysare, som min far före mig, ofta häpnadsväckande dem i min närhet. Berättade han för mig att jag var tvungen att oroa mig för att få stroke varje gång jag nysade också? Tja, nej, inte riktigt.

” det är så sällsynt, “sade han,” att det är slöseri med tid att oroa sig för det. Det är så osannolikt, och det finns verkligen inget du kan göra för att förhindra det.”Jag frågade honom om han var säker—skulle lägga extra handdukar under halsen på salongen göra någonting, kanske?

” Tja, eftersom du står upp på morgonen kan få det att hända, sover du inte heller,” svarade Bernstein. Punkt tas.

efter att ha märkt i min läsning att ett tecken på konstnären som tidigare kallades beauty parlor stroke syndrome är nacksmärta, frågade jag Bernstein vad mer folk borde vara på utkik efter. Han förklarade först att medan nacksmärta kan vara ett symptom på vertebral artärdissektion, är det extremt osannolikt att vara den dominerande eller den enda. “Nacksmärta kan orsakas av ett stort antal saker”, sa han. “Det är nästan aldrig en anledning till oro.”Mer oroande är de andra, mer erkända symtomen på stroke—ansiktssläckning, förlamning på ena sidan av kroppen, förlust av koordination och/eller synförlust. Om du upplever något av dessa symtom bör du definitivt gå till ER, sa han. Och medan det aldrig gör ont för att skydda nacken, varnar Bernstein att det bara finns så mycket som kan göras mot förebyggande, och du är sannolikt inte större risk i en frisörsalong än du är i din egen säng. Det ska vara tröstande, men jag förstår om det inte är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to Top